Bouillon

Gepubliceerd op 29 juli 2019 18:33

Een van de dingen die ik heel graag zelf wilde maken was bouillonpoeder.  Voornamelijk omdat in de potjes die je in de winkel koopt heel veel zout zit en het beruchte E-621, Mononatriumglutamaat. Wikipedia zegt er dit over:

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat 

Dat is dus niet iets wat je zou moeten eten en daarom maak ik het nu zelf.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo groenten en kruiden. De groenten die geschikt zijn om te gebruiken zijn prei, wortel, venkel, paprika, uien, pepers, bosui, of wat je maar over hebt. Je kunt zelfs zakjes gesneden soepgroenten gebruiken. 
  • Je kunt er naar smaak kruiden aan toevoegen zoals peterselie, bieslook, lavas, basilicum (niet te veel)
  • Alles heel goed drogen in de voedsel droger (52 graden) of oven (70graden, deur op een kier. De droogtijd is afhankelijk van de sterkte van je oven/droger en van hoe vochtig je groentes zijn. Reken op gemiddeld 10 uur. 
  • Als de groenten allemaal super droog zijn, ze moeten "knappen" als je ze breekt, kunnen ze in de blender tot poeder vermalen worden.
  • In de meeste recepten staat dat je 100g (Himalaya of zee-) zout moet toevoegen maar ik vind dat persoonlijk te veel. Het hele idee was immers om minder zout te gebruiken. 
  • Een beetje peper of cayennepeper naar smaak en klaar is Kees!

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Jeannet
2 maanden geleden

Van harte gefeliciteerd met je nieuwe website. Ziet er geweldig uit!

Anne
2 maanden geleden

Heb ik al eens geprobeerd, maar niet gelukt, maar dit gaan we eens proberen. Ziet er goed uit! Bedankt voor het recept!

Irma Janssen
2 maanden geleden

Wat een leuke site, gefeliciteerd! Ik ga de bouillon proberen