Bouillon

Gepubliceerd op 29 juli 2019 om 18:33

Een van de dingen die ik heel graag zelf wilde maken was bouillonpoeder.  Voornamelijk omdat in de potjes die je in de winkel koopt heel veel zout zit en het beruchte E-621, Mononatriumglutamaat. Wikipedia zegt er dit over:

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat 

Dat is dus niet iets wat je zou moeten eten en daarom maak ik het nu zelf.

 

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo groenten en kruiden. De groenten die geschikt zijn om te gebruiken zijn prei, wortel, venkel, paprika, uien, pepers, bosui, of wat je maar over hebt. Je kunt zelfs zakjes gesneden soepgroenten gebruiken. 
  • Je kunt er naar smaak kruiden aan toevoegen zoals peterselie, bieslook, lavas, basilicum (niet te veel)
  • Alles heel goed drogen in de voedsel droger (52 graden) of oven (70graden, deur op een kier. De droogtijd is afhankelijk van de sterkte van je oven/droger en van hoe vochtig je groentes zijn. Reken op gemiddeld 10 uur. 
  • Als de groenten allemaal super droog zijn, ze moeten "knappen" als je ze breekt, kunnen ze in de blender tot poeder vermalen worden.
  • In de meeste recepten staat dat je 100g (Himalaya of zee-) zout moet toevoegen maar ik vind dat persoonlijk te veel. Het hele idee was immers om minder zout te gebruiken. 
  • Een beetje peper of cayennepeper naar smaak en klaar is Kees!

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Jeannet
4 jaar geleden

Van harte gefeliciteerd met je nieuwe website. Ziet er geweldig uit!

Anne
4 jaar geleden

Heb ik al eens geprobeerd, maar niet gelukt, maar dit gaan we eens proberen. Ziet er goed uit! Bedankt voor het recept!

Irma Janssen
4 jaar geleden

Wat een leuke site, gefeliciteerd! Ik ga de bouillon proberen

Leo
7 maanden geleden

Helaas constateer ik dat ook jullie in de mythes trappen die men zo graag voor het voetlicht willen brengen. "Het beruchte E621" ofwel mononatriumglutamaat danwel ve-tsin.
Dit additief is in zowel Europa als andere werelddelen als een veilig additief toegestaan.
Volgens sommigen is het kankerverwekkend of schadelijk. Dit blijken spookverhalen te zijn waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs valt te vinden.
Het zogenaamde Chinees Restaurantsyndroom is ook erg overtrokken. Sommige mensen zijn inderdaad intolerant voor E621, maar ja er zijn ook mensen met een melk intolerantie of allergie of een allergie voor pinda's. Die laatste kan zelfs zo heftig zijn dat je er aan doodgaat. Die verhalen zul je niet over E621.
Mensen die intolerant zijn voor E621 kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn/migraine veroorzaken. Mijn voormalige schoonmoeder had dat. Zonder dat ik daarvan op de hoogte was had ik een Indische maaltijd bereid en daar ve-tsin/E621 bij gebruikt. Later die avond is ze met hoofdpijn naar huis gegaan en vroeg of ik ve-tsin had gebruikt. Als ik voor haar kookte heb ik nooit meer ve-tsin gebruikt.
Als het hier bij blijft als het gaat om een voedselintolerantie is het nog wel te overzien.
Nogmaals: voor schadelijkheid, giftigheid of kankerverwekkende eigenschappen is absoluut geen bewijs. Als je een blog of pagina voor voedselbereiding er op nahoudt is het wel zo prettig als de verwerkte informatie betrouwbaar is.